Waarom naaktfotografie?

Dat is een vraag die mij vaak gesteld wordt. Ik denk dan eerlijk gezegd vooral: waarom niet? Waarom doen we daar met elkaar zo ingewikkeld over? Waarom zou je jezelf niet mogen tonen en  trots zijn op je lichaam, ongeacht je leeftijd en hoe je eruit ziet. Het menselijk lichaam is prachtig in al zijn/haar facetten en naaktfotografie kan deze schoonheid als geen ander benadrukken en zelfs ieder type lichaam tot kunst verheffen. Natuurlijk kun je een voorkeur hebben voor een bepaald type lichaam, maar ik denk eerlijk gezegd dat dat voor een groot deel maatschappelijk en cultureel bepaald is. In de tijd van Rubens was het schoonheidsideaal vooral vol en rond. Tegenwoordig krijgen we via sociale media zoveel beelden te zien van slanke vrouwen en gespierde mannen, dat vooral dat het huidige westerse schoonheidsideaal bepaalt. Zo erg zelfs dat sommige mensen het liefst op hun Instagram filter willen lijken. Iedereen heeft natuurlijk het recht om dat te willen en te doen, maar persoonlijk vind ik dat een bijzonder trieste ontwikkeling. En dat is mede de reden dat ik ooit heb besloten mannen in alle soorten en maten te gaan fotograferen en niet voor het standaard schoonheidsideaal van de gespierde jongeman te gaan. Niet dat daar op zich iets mis mee is, maar het is wel erg eenzijdig. En ik doe dat zonder het lichaam te fotoshoppen tot iets wat het niet is, want wat mij betreft hoort iedereen trots te zijn op het lichaam dat hij heeft en daar lever ik graag op mijn manier een bijdrage aan. 

Hoe denk jij hierover? Reageer en praat mee……

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Nederlandse mannen zijn veel te preuts. Je haalt ze er in het buitenland ook altijd uit. Groot lijf hangede schouders en een zo groot mogelijke zwembroek aan waar iedere mannelijke vorm onder versopt wordt. Je zou toch maar eens een bobbel in de broek kunnen zien of een kontje. Kijk je naar spaanse of franse mannen die paraderen met hun lijf, strak zwembroekje aan en gaan.

  2. Angezogen kann ich mich, meinen Körper und auch zum Teil meine Gefühle verbergen. Nackt ist das nicht mehr möglich. Schon gar nicht, wenn die Linse auf mich Gerichtes ist und jede Pore, Falte und Gramm zeigt. Nachdem ich mich dafür geöffnet habe, steigt auch das Selbstbewußtsein. Somit erreicht der Fotograf mit seine Linse auf den nackten Körper ein besseres Körpergefühl und ein Wohlgefühl der Seele

  3. Je hebt gelijk. Het is deels cultureel bepaalt. En komt deels door de sociale media, alles moet perfect zijn. De werkelijk is anders, we zijn gelukkig allemaal verschillend en iedereen mag gezien worden, naakt of niet. Naakt is zoals we in werkelijkheid zijn, zonder opsmuk.